PC207413.jpg

Biografie

Een biografie van Peter Dictus laat zich lezen als het draaiboek van een bonte avond: van alles wat en flink door elkaar. Liedjes zingen, stukjes schrijven, dingetjes regelen.

Peter Dictus (Wernhout, 1959) vormt met zijn broer Wim van 1984 tot 1988 de as van Van Dikke & Zo. De groep speelt op de meest uiteenlopende podia. Het ene moment noteert de jury van de Grote Prijs van Nederland dat “de relatie met popmuziek ver te zoeken” is, het andere moment verwijst de pers naar “het simplisme van Jonathan Richman & The Modern Lovers”.

In 1989 wordt Peter tweede op Cameretten met zijn solovoorstelling Het Voorportaal. Kort daarna schrijft hij met Bert Hermelink van Toontje Lager een nieuw repertoire. Samen trekken ze acht jaar lang langs de theaters (waaronder Leids Cabaret Festival, Vara’s Cabarestafette) In de nazomer van 1997 spelen ze voor het laatst samen op het internationale Humorologie Festival in Kortrijk.

Intussen is Peter begonnen met het schrijven van theaterteksten, meestal in opdracht van een gezelschap of regisseur. Aanvankelijk gaat het nog om korte stukken of bewerkingen van bestaand repertoire. Geleidelijk gaat het echter om ‘avondvullend’ en autonoom werk.

Wat de liedjes betreft, keert hij na de samenwerking met Bert Hermelink terug naar het zingen in de eigen taal, naar liedjes die aan de keukentafel gemaakt moeten zijn. In 2005 presenteert Peter zijn eerste album Hier.

Hierna richt hij zich weer meer op het schrijven en produceren van theaterproducties, zoals Anna (2007), Lucia's Liefde (2009) en Rook/Blik (2010). In 2012 komt Moeland uit, documentair theater over Oost-Europese arbeidsmigranten. In de zomer van 2017 schrijft en produceert hij Harmonie, een muziektheaterproductie bij het 175-jarig bestaan van de plaatselijke harmonie én over de verdwijnende balans in de samenleving. Over dit project verschijnt in 2018 een documentaire van regisseur Ellen Blom.

Naast zijn activiteiten als podiumkunstenaar en schrijver is Peter Dictus sinds de jaren tachtig actief als producent van de meest uiteenlopende culturele activiteiten, doorgaans voor Stichting Rotor in Zundert. Zoals in 2003 als hij met filmer Jeroen Neus Het Blik van Wallsteijn maakt, een minidocumentaire over de vondst van filmbeelden waarop Vincent van Gogh te zien is. Een geslaagd voorbeeld van mockumentary dat de wereldpers haalt. Fakenieuws avant la lettre.

Twaalf jaar later voegt Peter in zijn ‘iets van een lezing’ Mevrouw Van Gogh - De waarheid uit de doeken een nieuw feit toe aan de mythevorming rond zijn beroemde dorpsgenoot.

In het najaar van 2016 krijgt hij uit handen van de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van der Donk, als voorzitter van het provinciale Prins Bernhard Cultuurfonds, de Brabant Bokaal: “Voor zijn grote en bijzondere bijdrage aan hoogwaardige culturele activiteiten op het gebied van amateur en professionele podiumkunsten. Als theatermaker, lied- en toneeltekstschrijver en initiator van multidisciplinaire projecten is hij een verbinder pur sang.”

Van 2002 tot en met 2012 was Peter Dictus zakelijk en artistiek leider van het multidisciplinaire gezelschap Drieons in Tilburg. Eerder werkte hij vijf jaar voor Het Zuidelijk Toneel (Ivo van Hove) en ZT Hollandia (Johan Simons), acht jaar voor Schouwburg De Kring en drie jaar voor dagblad BN/De Stem. Van 2013 tot 2018 was hij werkzaam als studieleider van de Academie voor Theater, Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

In 2017 initieert hij Bureau Pees.