Brouwerskind

Een voorstelling van Anouk van den Berg en Peter Dictus tegen de achtergrond van de vroegere bierbrouwerij van Breda.

De 83-jarige Frans Smits Van Waesberghe was voorbestemd om ooit de leiding over te nemen van de vroegere bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda. Maar de kroonprins zou de troon van dit iconische familiebedrijf nooit bestijgen. Zijn opmerkelijke levensverhaal is de basis voor een verdicht koningsdrama in zakformaat.

Tegelijkertijd verhaalt Brouwerskind over andere banden met de brouwerij, zoals het eeuwenoude verbond met de stad Breda, de bijzondere, vaak emotionele betekenis van bier en natuurlijk de verbinding met de vele honderden mensen die soms hun leven aan de brouwerij hebben gewijd. Brouwerskind gaat ook over de universele pogingen van kinderen om dichter bij hun ouders te geraken. Zelfs tegen beter weten in.


Brouwerskind kent een lange, gedegen voorbereiding. Anouk van den Berg en Peter Dictus hebben uitgebreid gesproken met oud-medewerkers, familieleden van Smits Van Waesberghe en andere betrokkenen. Ook het Breda's Mannenkoor, in 1865 opgericht door de brouwerij, werd bij het project betrokken. Uiteindelijk ontstond een voorstelling die leunt op de wetten en technieken van een hoorspel. Het publiek maakt daarbij een theatrale wandeling door het voormalige, monumentale hoofdkantoor van de brouwerij in Breda.


speeldata 6-7-8, 14-15, 20-21-22 september; aanvang 20.00 uur

plaats van samenkomst Brouwcafé Frontaal, Liniestraat 31, Breda

kaartverkoop www.degisting.nl


samenstelling Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst)

geluidsbeeld en muziek Bram Schouw

lichtontwerp Marc Joosen

vormgeving Lian Verhoeven

spel diverse professionals en amateurs uit Breda e.o.

m.m.v. Breda's Mannenkoor o.l.v. Hans de Wit

grafische vormgeving Gijs Martens / Studio Mieters

productieleiding Jos van Aert

productie Stichting De Gisting & Bureau Pees


randprogramma Café Wankelmoed: een theatraal praatprogramma met verhalen en lezingen van oud-werknemers van bierbrouwerij De Drie Hoefijzers; vrijdag 13 september, aanvang 20.00 uur; locatie: Brouwcafé Frontaal


Brouwerskind wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Mastboom-Brosens Stichting, gemeente Breda en Offices For You.

Meer plannen & projecten