Dichtbij Matki

Dichtbij Matki is de afstudeervoorstelling van Monika Kowalewska aan de Fontys Academie voor Theater, een coproductie van het jeugtheaterplatform Wildpark in Eindhoven en Bureau Pees.

De 12-jarige M is door haar moeder uit Polen naar Nederland ontvoerd. Moeder is verliefd op Jan die daar al jaren werkt als loodgieter. Nu heeft hij gevraagd of ze bij hem komt wonen. M moet mee naar het beloofde land, graag of niet. Daar doet ze er alles aan om zo snel mogelijk Nederlandse te worden. Dat lukt uitstekend.


Totdat er jaren later ineens duizenden Polen naar Nederland komen, om te werken en geld te verdienen, om daarna terug te gaan. Omdat Polen hun land is, omdat ze daar thuis zijn. M voelt het verschil en komt in de knoop. Ze roept haar moeder op het matje.


Dichtbij Matki is geïnspireerd op gesprekken tussen regisseur Monika Kowalewska en schrijver Peter Dictus. Samen namen zij haar eigen geschiedenis losjes als uitgangspunt voor een voorstelling over identiteit en loyaliteit. Hoe het leven die dingen steeds verschuift.


te zien op 31 mei, 1 en 2 juni - Pand P, Eindhoven

Meer plannen & projecten