jobonger1.jpg

Mevrouw Van Gogh

In de winter van 2015 maakte Peter Dictus een lecture performance over de mythevorming rond Vincent van Gogh en de relatie met zijn schoonzus Jo Bonger.

Peter Dictus publiceerde in 1973 op 14-jarige leeftijd een eerste essay over het dagelijks leven van de jonge Vincent van Gogh in Zundert, zijn inzending in een internationale prijsvraag van de Boerenleenbank. Hij werd hiervoor onderscheiden met een duikuitrusting en een vulpenset. Daarna volgden de jaren van onderzoek en zelfstudie.

In 2003 veroorzaakte hij wereldwijd ophef met een gevonden filmfragment waarop Van Gogh te zien was. De documentaire Het blik van Wallsteijn haalde de wereldpers en bracht vooral de journalistieke gemoederen volop in beweging.

Aan het eind van het jaar waarin Vincent van Gogh mondiaal is gevierd als 125-jarige bron van inspiratie, is het hoog tijd dat de waarheid naar buiten komt. In een ongelooflijk betoog over de kunstschilder, zijn familie, zijn geboortedorp en dé drijfveer van alle menselijk handelen: de liefde. Nieuw licht op oud nieuws. Omdat alles altijd anders kan.


Mevrouw Van Gogh - de waarheid uit de doeken werd met regisseur Corné van Sprundel gemaakt in de donkere dagen voor kerst en gespeeld tussen kerst en oud&nieuw.

Meer portfolio