Luciaweb2.jpg

Persoonlijk Ritueel

Bureau Pees levert persoonlijke begeleiding bij uitvaarten. Dat kan uiteenlopen van personal coaching en support, het leiden van een ceremonie, tot de volledige productie van de uitvaart.

Peter Dictus: “De afgelopen twintig jaar heb ik op uiteenlopende wijzen meegewerkt aan uitvaarten, meestal in eigen kring. Als ceremoniemeester, als producer, als ritueel begeleider. Ik vond het mooi en waarachtig, dankbaar werk. Nu wil ik die ervaring op verzoek inzetten voor mensen die op afzienbare tijd met de dood te maken krijgen en voor degenen die daarna achterblijven. Ik wil anderen helpen zich uit te drukken bij een van de belangrijkste momenten in hun leven, de dood. Het lijkt me de ultieme legitimatie van kunst.”

“Ik heb geleerd dat een goed, laatste afscheid alle facetten van een geslaagde voorstelling in zich draagt. Er is een hoofdpersonage, er moet een verhaal verteld worden, er is publiek. Er is muziek, licht, aankleding, een beeld. Er zijn handelingen, rituelen, er is taal. Er is ook vaak de beperking van tijd en middelen. Er zit druk op de ketel. Een mooie uitvaart is een voorstelling met als taak het hoogste goed dat kunst kan bereiken: het bieden van troost.”

“Veel mensen hebben toenemend behoefte aan nieuw houvast, nieuwe woorden, nieuwe vormen, nieuwe rituelen. Ook, al is dat niet altijd even bewust, is er behoefte aan een nieuw standpunt tegenover de dood. Het is zinvol daaraan een bijdrage te leveren.”